Trouw’s “Djihad-belt”: ongenuanceerd en stemmingmakend

[Bewerkte foto Trouw]

Een a-typisch & zeldzaam slecht stuk in de #Trouw vandaag: op basis van een paar internetcontacten tussen ‘djihadisten’ en een hoop aannames en grote woorden stelt de Trouw vandaag dat er in Nederland sprake is van zowaar een ‘Djihad-belt’. Klassiek geval van slechte, suggestieve journalistiek en halfslachtig onderzoek.

Alleszeggend citaat: ‘Al deze djihadisten staan op een of andere manier in contact met elkaar’. Ik zou willen zeggen dat dat ook voor de logische samenhang van dit stuk en voorafgaand feitenonderzoek geldt ‘ dat deze ‘op een of andere manier’ tot stand zijn gekomen. Het gaat om tientallen personen verspreid over drie “regio’s”. Uit niets blijkt om hoeveel mensen het precies gaat, wat zij doen en bijvoorbeeld hoeveel mensen (in potentie en welk profiel etc) zij aantrekken, eventueel bekeren en naar Irak/Syrie sturen. Geen feiten, geen cijfers, maar de Trouw meent wel de term “Djihad-belt” te kunnen hanteren.

IS/ISIS is een gevaar, ook in NL, maar slechte opruiende journalistiek is dat ook, het zaait angst op basis van slechte argumenten en onderscheidt zich dan niet van de doorsnee politieke retoriek.

In dit geval had een interview met Wilders  tot een artikel van een gelijke strekking geleid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *