Banenmarkt voor Godvrezenden

“Op donderdag 9 Oktober vindt de Landelijke Banen – en Informatiemarkt plaats! Wij verwachten dat u bij de banenmarkt aanwezig bent. Wij zijn er ook!” , aldus de wat dwingende uitnodigingsbrief van PASMATCH, gedateerd 22 september 2014

Voor deze bijzondere markt was de Grote Sint Bavokerk in Haarlem de uitverkoren plaats. Ik kon mij werkelijk geen mooiere of passendere plek indenken waar de laatste hoop voor de werkloze uit Haarlem en omstreken in vervulling kon gaan.

Net als alle andere kerkgangers besloot ik mijn beste beentje voor te zetten. Ik nam een uitgebreide douche met veel geurende shampoo, trok mijn zondagse pak aan, kamde mijn haren netjes met een scheiding over het midden, deed mijn duurste geurtje op, keek nog even onversaagd in de spiegel en zei tot mijzelf : ”Je mag er zijn kereltje. Go for it!”  De banenmarkt wachtte op mij, en niet zomaar een banenmarkt, de Landelijke nog wel.

Ik sprokkelde al mijn competenties, vaardigheden en werkervaringen bij elkaar. Dat viel nog niet mee, want ze lagen her en der verspreid tussen bladzijden van vergeten boeken, of hadden zonder mij te verwittigen besloten buiten te gaan spelen op het strand. Streng sprak ik ze toe: nu doet het er toe, nu moeten jullie er voor mij zijn. Mopperend en tegenstribbelend kreeg ik ze uiteindelijk mijn tas in.

De kathedraal, want de Grote Sint Bavokerk is eigenlijk geen kerk, de protestanten, bezwaard door hun sombere godsvrees, konden het gebouw niet een naam geven die teveel naar godgelijkheid neigt (hybris dus) en/of naar het oude katholicisme riekt -goed, de ‘kerk’ lag er beschenen door een dof maar warm zonnetje goed bij. Van heinde en verre kwamen werklozen aangefietst, met net als ik met hun tassen vol ruilwaar om de nodige aflaten te kunnen kopen en net als ik in hoopvolle staat om hun huidige zondige status dan eindelijk achter zich te laten.

Met vreugde zag ik dat de ”wij”, de PASMATCH-wij van de brief, er inderdaad ook ‘was’. Pontificaal achter de ingang vingen zij de stroom verloren zielen als eerste op. Ik volgde het pad der zondaars en vervoegde mij bij menig loopbaanbegeleider, vrijwilligerscoördinator, recuiter, horecameisje en zelfs eenmaal -I kid you not- bij een militair. Ik bood mijn waar aan voor een goedkope prijs, en ging daarbij niet voor de beste aflaten. Steevast nul op het request. Ik ving bot in deze oude visserij.  Men wilde mij niets verkopen. Ik had het idee dat ik niet de enige was die verstoken bleef van enige handel, want velen met mij bogen hun hoofd moedeloos naar de grond toe. Ooit was dit een kathedraal, een markt waar zonden konden worden afgekocht, maar in deze kerk was elke zonde een onafkoopbare erfzonde, iets dat is voorbestemd tot in de eeuwigheid. De Banenmarkt zelf is niets meer dan een ‘kaltgestellte’ heilige. De treurnis was niet alleen af te lezen aan de gezichten van de werklozen, maar eigenlijk ook aan de vertegenwoordigers die deden alsof ze banen aanboden. Er was weinig, veel te weinig.  Wat een sombere tijdverspilling.

Moedeloos nam ik op een van de kerkbanken plaats, ik keek omlaag en zag de werklozen schuifelen over de granieten grafplateaus van een rijk verleden:

20141009_124052

Daarna, in een soort reflex, keek ik omhoog20141009_124057

en verliet met opgeheven hoofd

de Kathedraal.

1. ..grandioos,!,.alsof ”t veel uitmaakt als je heerlijk ruikt,.kan niet oordelen of u geschikt bent voor allerhande werkzaam-heden,.of de nodige ervaring hebt. Begrijp dat u teleurgesteld bent en de werkgevers voor de kat z’n kut aanwezig waren, met opgeheven hoofd,?,.dat u er toch bij aanwezig was?,.en de “markt” te laag was,.voor uw zelfvoldane persoonlijkheid,?..kan geen oordeel geven,.was er niet bij,.maar de schijn dat er ook voor mensen als u nog werk te doen is,.lijkt me toch “whisfull thinking,”,.gelukkig zijn er ook nog uitzendbureaus die mensen detacheren,.zodat u fris gewassen en met opgeheven hoofd,.aan het werk kan gaan,.succes,!,.hopelijk gaan deze bijeenkomsten gewoon door,.om de moed erin te houden,.als het ware,..en kan zelfs u aan de slag,.met gods wil,…heb wel met u te doen,.en begrijp de verslagenheid,.focked-up,.dus,.sterkte,!!

2. U zegt niet te kunnen oordelen maar doet het -ad hominem zelfs- toch…dat is episch mijnheer Epos. De vraag die ik u stel: waarom?