Is 2015 het jaar van de Turken of van Erdoğan?

Vandaag werden we getrakteerd op 2 verontrustende berichten uit Turkije:

1: De kritische journaliste Frederike Geerdinks is opgepakt door de Turkse veiligheidsdienst op de op zichzelf uiterst verdachte verdenking van propaganda voor een terroristische organisatie -zeg maar gerust op verdenking van het vrij uiten van een journalistieke en onderbouwde kritische mening…terwijl nagenoeg gelijktijdig onze minister van Buitenlandse zaken Koenders op bezoek was  in Ankara. Als het een met het ander te maken had,  dan is de vraag welke onderhandelingen door Ankara op deze manier ingestoken werden en of de heer Koenders in staat was om deze intimidatie (het oppakken van een Nederlands burger) te doorzien als zodanig? Het zal niet de eerste keer zijn dat een dergelijke afleidingsmanoeuvre effect heeft op de doorgaans bangige Nederlandse diplomatie.

2: Een zelfmoordaanslag in de oude Istanboelse wijk Sultanahmed (ja daar staat de Hagia Sophia -die kerk die een moskee werd maar nu een museum is- ook) namens een uiterst obscure communistische partij de DKHP/C.

Tekenen aan de wand. Navraag bij vrienden in Istanboel geven toe dat de DKHP al lang voorbij haar hoogtepunt was. Men vermoedt dat het Erdoğan‘s AKP zelf was die dit initieert. Maar dat is heel erg Istanboels, zo niet Turks. De  besnorde president gaat vast -ook heel Turks- beweren dat de aanslag het resultaat is van Westerse complotsmederij, een bedreiging voor het ‘nieuwe’ Turkije van de AKP.

Zelfs als de Turkse overheid zoiets initieerde om het volk bang te maken dan is haar vermoeden van een opstand even reëel als de opstand die door deze obscure communisten zou zijn voorbereid.

Vraag is wat 2015 gaat brengen in dit voor de Turken en hun land. Overleeft de Turkse democratie onder AKP’s  leider Erdoğan? Komt er een nieuwe Taksim/OccupyGezi opstand?

Wat vindt u?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *