De ongoddelijke komedie van het vrije woord (zelfspot)

Het Amsterdamse bourgeois-corps, het neusje van ‘s Neerlands bovenmodaalse zalm,  heeft hun verhipsterde buurten verlaten om en public te demonstreren.

“Nou, de vrijheid van meningsuiting is nu toch echt wel in het gedrang gekomen. Toch? Wij zijn de kinderen van Spinoza..of was het Voltaire, nou u begrijpt het. Dat vergeten we nooit. Nee, van Charlie Hebdo hadden we eigenlijk nooit gehoord. Maar daar gaat het niet om. Waar de vermoorde cartoonisten nu symbool voor staan, dat is de esaentie: een aanslag op het vrije woord. Laag. Laffe daad. Dat laten we niet over onze kant gaan. Tevens een goed leermoment voor onze kinderen. Ja ook ja, ook. Voor de jeugd, Margot, onze dochter, houdt er morgen een spreekbeurt over, ja ze is haar klas al ver vooruit. Nee, inderdaad MH17 was ook een ramp, maar een ongeluk, gruwelijk, maar een ongeluk, een fout; dit is een messteek in het hart van onze samenleving, onze vrijheid en tradities. En dat 10 jaar na Theo, god ja onze Theo. Theo maal 12. Of wij zelf ooit veel gebruik gemaakt hebben van de vrijheid van meningsuiting? Wat bedoelt u? Natuurlijk, elke dag geven wij onze mening. Echt. Ja niet zoals Theo natuurlijk….ook niet zoals Charlie.. thuis ja, niet in de media of zo. En toch zijn we Charlie. WIJ zijn Charlie, wij stemmen immers al jaren D66, voor democratisering. U gelooft ons niet? Wat zegt u ons nu? U bent Charlie niet, zegt u. Nou, wij denken het onze van u. U mag Charlie niet willen zijn hoor, dat is natuurlijk uw recht, uw vrije mening zogezegd ja, maar bedenk wel dat u dan niet tot de redelijke, tolerante groep van Wij-Ons-Nederlanders behoort…. vinden wij.. Zo, en nu -als u het niet erg vindt- lopen we even verder…inderdaad, naar de Dam….”

“U snapt het nog steeds niet? Wij willen door meneer. U blijft maar doordrammen. Als u niet kan begrijpen waarom wij hier lopen, mogen wij het u dan zo zeggen:..”

“rot toch op!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *